De voordelen van een dakkapel

De voordelen van een dakkapel
juni 30, 2021 Yoran

De voordelen van een dakkapel

Dit artikel gaat over de voordelen van een dakkapel. We noemen ze hier onder.

De zolder nu

Van een standaard rijtjeshuis is de vloeroppervlakte van een zolder net zo groot als de complete begane grond tussen de buitenmuren. Het trapgat gaat van de oppervlakte af, maar daarbuiten blijft er veel ruimte over. Een CV-ketel kan op zolder staan, maar als een huis wordt opgeleverd, is de rest van de zolder normaliter leeg. Waarvoor wordt de zolder nu gebruikt. Dat kan zijn voor opslag en misschien om wasgoed op te hangen als dat niet buiten kan. Een dakkapel in Breda kan meer ruimte bieden.

Wat ontbreekt voor ander gebruik

Om iets anders zinvol met de zolder te kunnen doen, bijvoorbeeld voor een studeerruimte, ontbreken bruikbare vloeroppervlakte vanwege het schuine dak, daglicht en zicht naar buiten. Zonder de aanwezigheid daarvan zijn er niet veel mensen die het lang in een ruimte uithouden. De zolder heeft doorgaans een raampje, maar dat stelt niet veel voor. Zoals eerder is geconstateerd, is de oppervlakte van een zolder relatief groot, echter slechts in een klein gedeelte kan je goed recht op staan. Hoewel een CV-ketel op zolder kan staan, is die gemaakt om water te verwarmen en niet de ruimte. In de winter zal daarom een warmtebron nodig zijn. Dat kan natuurlijk door warmteleidingen te maken.

Dakkapel

Met een dakkapel kan je drie van de beperkingen aanpakken, waardoor je de zolder wel als bijvoorbeeld studiekamer kunt gebruiken. We doelen daarbij op een grotere bruikbare vloeroppervlakte, daglicht en uitzicht naar buiten. De winst op de genoemde punten hangt uiteraard af van de grootte van het dakkapel. Qua bruikbare vloeroppervlakte komt daar het gedeelte onder dakkapel bij. De lichtopbrengst hangt van het glasoppervlakte af. Louter voor het uitzicht naar buiten, is een relatief klein dakkapel voldoende. Qua verwarming kan je zeggen, dat als de zon op de ramen schijnt, die de ruimte enigszins zal opwarmen. Dat is een ander plusje voor een dakkapel.

Conclusie

We hebben gezien dat een dakkapel het volgende voor een zolder betekent: meer bruikbare vloeroppervlakte, meer licht, zicht naar buiten en wellicht warmte. Dat maakt de zolder geschikt als studeerruimte, indien er voldoende verwarming is. Voor een slaapkamer zal daar een tussenwand en wellicht een was fonteintje bij moeten bijkomen. Dat je de zolder met een dakkapel een andere bestemming kunt geven, is een duidelijk voordeel. Daarnaast investeer je met een dakkapel in je woning, omdat die daarmee meer waard wordt. Dat is een ander voordeel.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*