Elektrische verwarming: toekomstmuziek met een prijskaartje

Elektrische verwarming: toekomstmuziek met een prijskaartje
september 24, 2020 Yoran
elektriche verwarming

In de afgelopen jaren heeft de populariteit van elektrisch verwarmen een toevlucht genomen. Of deze nu als hoofdverwarming of als bijverwarming wordt gebruikt wordt, in beide gevallen hebben we een stijging in populariteit gezien. Een belangrijke reden is dat het gebruik ervan zuiniger wordt.

Van het gas af: gaat dat wel zo snel?

De stijging in populariteit is niet heel gek als we kijken naar de weg die onze regering is ingestoken. We gaan van het gas af. De traditionele CV Ketel lijkt plaats te maken voor een oplossing met warmtepomp. Ook de elektrische cv ketel is in opkomst, maar wint niet zoveel aan populariteit als de warmtepomp

Maar het moment dat we massaal overgaan op elektrische verwarming is nog niet gekomen. Reden? Het kostenplaatje voor bestaande bouw. Het kan nog altijd niet uit om je huis te verduurzamen.

Mogelijkheden elektrisch verwarmen

Bovendien zijn er veel mogelijkheden qua typen, modellen en toepassingen:

Er zijn bijvoorbeeld infrarood verwarmingsapparaten die geschikt zijn voor het verwarmen van badkamers. Deze worden aan het plafond geplaatst en nemen geen wandruimte in beslag. Stralingswarmte verwarmt objecten in plaats van lucht, waardoor de ruimte droog blijft en schimmelvorming wordt voorkomen.

Het tegenovergestelde is van plafondverwarming is vloerverwarming. Deze kan ook worden gebruikt als hoofd- of bijverwarming. In het verleden Vooral geschikt voor kleinere ruimtes, zoals badkamers of studeerkamers. Tegenwoordig ook steeds vaker gezien als belangrijkste verwarmingselement van een woonkamer in combinatie met een warmtepomp.

Een wat minder zuinige manier van verwarmen is door te gebruik te maken van een (split) airco. Een airco? Ja, niet alleen in de zomer kan dit jouw steun en toeverlaat zijn!

Voordelen elektrische verwarming

De overstap van gas op elektra stelt ons voor uitdagingen. Wat gaat het kosten als we ons huis elektrisch verwarmen?

Stijgende gasprijs vs dalende elektriciteitsprijzen

De woning verwarmen met elektrische radiatoren is een eenvoudige optie. Daarmee laten we de stijgende gasprijs achter ons en maken we gebruik van elektra waarvan de prijs de laatste jaren met twintig procent is afgenomen.

Een ander voordeel van elektrisch verwarmen is dat er een veel kortere opwarmtijd dan bij de traditionele cv- installatie waarbij de boiler eerst moet worden opgewarmd. Door het sneller opwarmen is er minder verlies van energie.

Bovendien kan een elektrische verwarming eenvoudig uitgeschakeld worden als de ruimte verlaten wordt. Ook dat scheelt.

Gebruik maken van het goedkopere nachttarief

Door in de nachtelijke uren de warmte op te slaan, kan er gebruik worden gemaakt van het nachttarief. Dat scheelt aanzienlijk in de portemonnee. In goed geïsoleerde ruimtes is dit een zinvolle manier van verwarmen.

Radiatoren in de badkamer de eerste stap

In deze gevallen is het eenvoudiger om in de badkamer een op zichzelf staand verwarmingselement te hebben. Elektrische verwarming door middel van een elektrische radiator is in dan de oplossing. Zo’n radiator is eenvoudig te installeren, werkt snel en de elementen zijn er in alle mogelijke modellen.

Een traditionele radiator kun je dus prima vervangen voor een elektrische als eerste stap in het volledig elektrisch verwarmen van de woning.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*