Hoe duur is een vloerverwarming?

Hoe duur is een vloerverwarming?
maart 13, 2023 Yoran

Overweeg je te investeren in vloerverwarming, maar maak je je zorgen over de kosten? Dan kan het handig zijn om dit artikel goed door te namen. We bespreken namelijk de verschillende elementen van vloerverwarming en hoeveel het doorgaans kost om het aan te leggen. Of je nu op zoek bent naar een kosteneffectieve manier om je huis te verwarmen of gewoon wilt weten wat erbij komt kijken, lees verder om de vloerverwarming kosten te achterhalen.

Soorten vloerverwarming

Vloerverwarming is er eigenlijk in twee vormen: elektrische en op water gebaseerde systemen. Elektrische systemen zijn meestal goedkoper en gemakkelijker te installeren, omdat er geen extra leidingen nodig zijn. Ze kunnen echter duurder zijn dan watersystemen, omdat elektriciteit in het algemeen duurder is dan andere brandstoffen. Watersystemen worden gevoed door een energiebron als gas of olie, dus ze kunnen goedkoper zijn dan elektrische systemen. Ze vereisen echter extra sanitair, waardoor de installatie ingewikkelder is en de totale kosten hoger. Je hebt ook natuurlijk verschillende vloersoorten waarop je vloerverwarming kan plaatsen. Zo is hout in combinatie met vloerverwarming iets wat we steeds vaker terugzien.

Kosten van installatie

De installatiekosten van vloerverwarming hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van de te verwarmen ruimte, het type systeem dat geïnstalleerd wordt (elektrisch vs. op waterbasis), en eventuele extra voorzieningen zoals isolatie of thermostaten. Elektrische vloerverwarming kost gemiddeld ongeveer 15 euro per vierkante meter, terwijl systemen op waterbasis tussen de 20 tot 30 euro per vierkante meter kosten. Deze kosten zijn exclusief eventuele extra voorzieningen die moeten worden toegevoegd of verwijderd, zoals isolatie, thermostaten enz.

Lopende kosten

De gebruikskosten van vloerverwarming kunnen sterk variëren, afhankelijk van het type systeem dat je laat installeren en hoe vaak je het gebruikt. Elektrische systemen zijn meestal duurder dan systemen op waterbasis, omdat elektriciteit over het algemeen duurder is dan andere brandstoffen zoals gas of olie. Als je echter gebruik kunt maken van daluren, kan dit je kosten aanzienlijk verlagen. Systemen op waterbasis kunnen ook profiteren van daluren, maar zullen waarschijnlijk nog steeds duurder zijn dan elektrische systemen vanwege de kosten van de brandstof die ze aandrijven. Bovendien zijn veel moderne systemen voorzien van thermostaten die de temperatuur en het gebruik helpen regelen, zodat je alleen warmte nodig hebt als dat nodig is en op de lange termijn geld kunt besparen door minder verspilling.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*