Bedwantsen zijn vervelende beestjes die zich razendsnel kunnen verspreiden. De kans op bedwantsen neemt in het najaar en de winter flink toe. Je vraagt je misschien af waarom juist in die koude maanden bedwantsen meer lijken op te duiken. In dit artikel lees je waarom bedwantsen zo vaak in deze seizoenen opduiken, en hoe je een bedwantsenplaag kunt voorkomen en bestrijden.
Waarom bedwantsen in het najaar en de winter actiever zijn
In de herfst en winter is er vaak meer reisverkeer, en bedwantsen liften gemakkelijk mee in je bagage, kleren of zelfs in tweedehands meubels. Tijdens feestdagen en vakanties verblijven mensen vaker in hotels en andere accommodaties, die al snel een bron kunnen zijn van bedwantsen. Eenmaal terug in je eigen huis kunnen deze beestjes zich snel vermeerderen en verspreiden in je bed, op je bank en zelfs in andere meubelstukken.
Daarnaast houden bedwantsen van een warm en beschut plekje. In de winter draaien we vaak de verwarming hoger, waardoor je huis een aangename verblijfplaats wordt voor deze kleine bloedzuigertjes.
Hoe herken je een bedwantsenplaag?
- Jeukende bultjes en rode plekjes op de huid – Bedwantsen voeden zich met bloed en bijten vaak meerdere keren. Hun beten veroorzaken vaak rode, jeukende bultjes die in een rijtje of groepje op de huid verschijnen.
- Vlekken op beddengoed – Kleine, donkere vlekjes (uitwerpselen) of bloedvlekjes op je lakens kunnen wijzen op bedwantsen. Deze beestjes laten vaak een spoor achter na hun nachtelijke activiteiten.
- Zoete geur – Een bedwantsenplaag kan een licht zoete geur verspreiden. Deze geur is subtiel, maar in ernstige gevallen duidelijk aanwezig.
- Lege eitjes of bedwantsen zelf – Bedwantsen en hun eitjes zijn zichtbaar voor het blote oog, maar ze verstoppen zich graag in naden en kieren, zoals in de naden van je matras, bij het bedframe of zelfs in stopcontacten.
Wat kun je doen om bedwantsen te voorkomen?
- Controleer hotelkamers en bagage Als je op reis gaat, controleer dan het bed, het matras en het bedframe van je accommodatie. Zet je koffer het liefst niet op het bed of in de buurt van het bed, maar gebruik de bagagedrager als die beschikbaar is. Bij thuiskomst kun je je kleding het beste direct wassen op een hoge temperatuur en je koffer goed controleren.
- Was beddengoed regelmatig op hoge temperatuur Bedwantsen overleven geen hoge temperaturen. Door je beddengoed regelmatig op minimaal 60 graden te wassen, verklein je de kans dat een bedwants zich kan nestelen. Het drogen van het beddengoed op een hoge temperatuur helpt ook.
- Vermijd tweedehands meubels of controleer ze goed Tweedehands meubels kunnen een bron van bedwantsen zijn. Controleer tweedehands meubels grondig op bedwantsen voordat je ze je huis binnenhaalt, vooral als het gaat om matrassen, banken of stoffen stoelen. Het is het beste om meubels die je niet volledig kunt reinigen te vermijden.
Wat te doen als je bedwantsen hebt ontdekt?
Bedwantsen zijn moeilijk zelf te bestrijden. Wanneer je een bedwantsenplaag vermoedt, is het slim om meteen actie te ondernemen. Een professionele ongediertebestrijder in Rotterdam kan je helpen om van het probleem af te komen. Deze experts hebben speciale middelen en technieken om bedwantsen effectief te verwijderen, en kunnen je ook tips geven om herbesmetting te voorkomen.
Bij ongediertebestrijder-rotterdam.nl kunnen ze je snel helpen bij een bedwantsenplaag. Het is belangrijk om een plaag direct aan te pakken, omdat bedwantsen zich snel vermenigvuldigen en moeilijk volledig te bestrijden zijn zonder professionele hulp.
Laat bedwantsen je nachtrust niet verpesten
De herfst- en wintermaanden zijn risicoseizoenen voor bedwantsen, maar met een beetje voorzorg kun je de kans op een plaag aanzienlijk verkleinen. Controleer je verblijfplaatsen tijdens het reizen, was je beddengoed op hoge temperatuur en let op tweedehands meubels. Mocht je toch een plaag hebben, dan staat ongediertebestrijder-rotterdam.nl voor je klaar om je te helpen. Zo voorkom je dat bedwantsen je nachtrust en comfort verstoren.