Wat doet een makelaar eigenlijk?

Wat doet een makelaar eigenlijk?
februari 10, 2020 Yoran
makelaar

Wanneer u een huis koopt of verkoopt krijg u te maken met een verkoopmakelaar. Deze dient als tussenpersoon tussen koper en verkoper. De meeste mensen denken dat een makelaar verplicht is, maar je kunt gewoon een huis verkopen of kopen zonder makelaar. Toch zijn er weinig mensen die dat doen. Schijnbaar heeft het voor de particulier toch een toegevoegde waarde. Maar wat doet deze persoon nou eigenlijk waardoor het zo’n toegevoegde waarde heeft? Bij voorbeeld nemen wij wat deze makelaar uit Oud-Gastel verzorgd.

De aankoopmakelaar

Wanneer u voor de aankoop van een huis een aankoopmakelaar aanstelt, zal hij of zij gaan rondkijken naar koophuizen die bij aansluiten bij uw wensen. Vervolgens gaat u gezamenlijk met uw makelaar de woningen bezichtigen. Bekwamen makelaars weten precies waar opgelet moet worden bij een bezichtiging. De makelaar zal de verkoper benauwen met scherpzinnige vragen over de staat van het huis en een redelijke taxatie kunnen maken over de waarde van de woning. Wanneer u tegen een huis bent aangelopen dat volstaat aan al uw wensen, dan kan de makelaar onderhandelen over de vraagprijs. Als beide partijen overeen gestemd zijn over de prijs, kan uw makelaar de door de verkoopmakelaar samengestelde koopakte onderzoeken en controleren. Verder staat de makelaar u bij bij de overdracht van de woning.

De verkoopmakelaar

Wanneer u een woning wilt verkopen, zoekt u een verkoopmakelaar. Vrijwel iedereen die een woning verkoopt, benaderd een verkoopmakelaar. De kans dat u uw woning verkoopt is een fors stuk groter wanneer u een deugdelijke makelaar heeft ingeschakeld. Hij zorgt voor bekendheid van de woning, prijst hem aan en regelt het formele gedeelte. Het belangrijkste waar de makelaar voor zorgt is begeleiding. Zo beoordeeld hij de woning en in overleg met u wordt er een reële vraagprijs opgesteld. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de woning meer bekendheid krijgt. Hij zet hem linksom of rechtsom op zijn eigen website en vaak ook nog eens op andere websites gericht op woning verkoop. Hij zorgt dat er goede foto’s worden genomen (dit is niet altijd inclusief gerekend bij de prijs) zodat online kopers een vlugge online inschatting van uw verkoop huis kunnen maken. De makelaar is de contactpunt voor mogelijke kopers en plant met hun evt. bezichtigingsdagen in. De makelaar ontvangt het bod van de geïnteresseerde koper en zal met u overleggen om evt. een tegenbod te doen. De makelaar moet dit in overleg doen, hij mag dit niet zelf beslissen. Als laatste zorgt de makelaar voor het koopcontract en haalt de makelaar gegevens uit het kadaster voor het formele gedeelte. De makelaar rondt de verkoop verder af.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*