Welke type fietsen zijn er en hoe kom je erachter welke bij je past?

Welke type fietsen zijn er en hoe kom je erachter welke bij je past?
november 11, 2019 Yoran
Goedkope fiets kopen

Je bent op zoek naar een nieuwe fiets. Er is alleen zoveel aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat is goed en wat niet? Wat past bij mij? Lees hier hoe je de fiets vindt die bij je past!

Welke soort fiets?

Er zijn verschillende soorten fietsen met verschillende uitstralingen, manier van remmen, zithouding en sportiviteit. Het is daarom handig om vooraf al te weten welke dingen een must zijn voor jouw fiets. Wil je bijvoorbeeld per sé een fiets met handremmen? Dan is een terugtraprem niks voor jou. Ga na waar je de fiets voor gebruikt. Is dit voor in de stad of ga je er lange afstanden mee fietsen? Voor een lange afstand is het namelijk fijn dat je een fiets hebt waar je recht op zit met meerdere versnellingen. Fiets je rond in de stad dan is een robuuste en goedkopere fiets meer geschikt.

Wat is de juiste framemaat?

Let goed op de framemaat. Als je de juiste maat hebt zul je merken dat het fijner en lichter fietsen is. Deze maat heeft te maken met hoe dicht je op het stuur zit en hoe lang je benen zijn. Op internet zijn er tools beschikbaar om jou maat te berekenen, maar je lokale fietsverkopen kan je hier ook mee op weg helpen. Zo heb je in de toekomst geen klachten vanwege een te grote of te kleine fiets.

In het kort: Welke type fiets heeft welke eigenschap?

In het kort zijn er 3 type fietsen: een robuuste en goedkope stadsfiets (denk hierbij aan de klassieke oma-fiets), een luxe stadsfiets of een fiets voor lange afstanden. De eerste fiets is het simpelst. Dat is ook niet erg want deze fiets is ervoor om je binnen de stad van A naar B te brengen. Ook kun je in de stad beter niet een te dure fiets hebben. Dan heb je namelijk een grotere kans op diefstal. Bij de luxe stadsfiets kun je denken aan een keurige herenfiets met meestal 3 versnellingen. Deze zijn gemaakt van lichter materiaal waardoor hij makkelijker en wendbaarder fietst. Ook kun je hier langere afstanden op fietsen dan de eerstgenoemde optie. Als laatst is er de fiets voor lange afstanden, deze is echt geschikt als je tours door Nederland maakt. Vaak hebben deze fietsen ook rond de 27 versnellingen waardoor je bij hoogteverschillen nog prima door kunt fietsen. Het is dus afhankelijk van de situatie waar je in zit en de manier waarop je de fiets gebruikt.

Hopelijk gaat dit helpen naar de zoektocht voor een nieuwe fiets. Alvast veel fietsplezier!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*