Zo dek je een tafel voor een feestelijk diner

Zo dek je een tafel voor een feestelijk diner
januari 20, 2020 Yoran
Tafelkleed

Samen dineren met familie of vrienden is een belangrijk moment. Het is het moment dat je echt samen kunt zijn met jouw gasten en een fijn gesprek kunnen voeren, onder het genot van een heerlijk diner. Om van het diner een onvergetelijk moment te maken is een goed gedekte tafel van groot belang. De manier waarop de tafel wordt gedekt bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer van het diner. Wil jij dat jouw feestelijke etentje een succes wordt? Wij hebben een aantal tips voor het dekken van een feestelijke tafel op een rijtje gezet.

Het tafelkleed of -laken

Het tafelkleed is de basis van een mooi gedekte tafel. En omdat een goede basis belangrijk is, is het aan te raden het tafelkleed of tafellaken zorgvuldig uit te kiezen. Zo is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de breedte en de lengte van de tafel. Een tafelkleed hoort aan beide kanten namelijk ongeveer 30 centimeter naar beneden te vallen. Kies daarom voor een tafelkleed dat ca. 60 centimeter breder is dan de tafel. Daarnaast is het belangrijk dat het tafelkleed een neutrale kleur heeft en een nette uitstraling. Tafelkleden met vlekken, zichtbare vouwlijnen, drukke motieven en harde kleuren zijn daarom af te raden. Bij de meeste feestelijke, chique diners wordt gekozen voor een wit tafelkleed, omdat deze kleur bij elke interieurstijl past. Een wit tafelkleed heeft een klassieke, neutrale uitstraling en zorgt ervoor dat alle aandacht uitgaat naar het servies en de prachtige tafeldecoraties. Wil jij jouw feestelijke tafel een stoere, robuuste uitstraling geven? Dan is een zwart of donkergekleurd tafelkleed de beste keuze.

Het bestek, het servies en het glaswerk

Nadat de tafel bedekt is met een smetteloos wit tafelkleed, is het tijd om het servies, het bestek en het glaswerk op de tafel te plaatsen. Voor het mooiste resultaat is het aan te raden om je bij het dekken van de tafel aan de officiële tafeletiquette te houden. Twijfel je over positie van een bepaald stuk servies, bestek of glaswerk? Raadpleeg dan iemand die werkzaam is in de horeca en ervaring heeft met het dekken van een tafel volgens de etiquette. Zo weet je zeker dat de tafel op de juiste wijze gedekt wordt.

Finishing touches

Een prachtige tafel is pas af met mooie tafeldecoraties. De mogelijkheden op het gebied van tafeldecoraties zijn eindeloos. Zo kan je ervoor kiezen om de borden te decoreren met mooi gevouwen servetten en een klein bloemetje, is het mogelijk om de stoelen van mooie decoratie te voorzien kan je er zelfs voor kiezen om prachtige bloemstukken op de tafel te plaatsen. Een opkomende trend is om alle gasten aan één lange tafel te plaatsen en deze tafel over de gehele lengte te bedekken een lange ‘loper’ van bloemen of bladeren. Door de tafel te voorzien van een prachtige groene loper creëer je in een handomdraai een prachtige, feestelijke uitstraling.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*