Het effect van wijnvaten op de wijn

Het effect van wijnvaten op de wijn
februari 22, 2022 Yoran

Ben jij altijd al benieuwd geweest naar waarom wijn wordt gerijpt in (eiken)hout? In deze blog schreven we over dit onderwerp waar je vast weleens bij stilgestaan hebt. 

De belangrijkste en misschien wel enige redenen dat wijn wordt gerijpt in houten wijnvaten, komt doordat dit rijp proces aroma’s, structuur en houtsmaken toevoegt aan de wijn. Ook kan een houten vat af en toe wat zuurstof doorlaten wat ook goed is voor het rijp proces. 

Het toevoegen van tannines door hout 

Tannines beschermen wijn tegen ongewenste aroma’s maar ook tegen oxidatie. Hout zorgt ervoor dat er tannines toegevoegd worden aan de wijn. Naast dat tannines een soort bescherming van de wijn zijn, zorgen tannines ook voor de structuur en smaak van de wijn.  

Maar waarom wordt de meeste wijn eigenlijk gerijpt in eikenhout? 

Wijnvaten zijn er van verschillende soorten hout. Zo heb je wijnvaten met dennenhout, kastanje hout, essenhouten en ga zo maar door. Maar de meeste wijnbrouwerij’s gebruiken toch echt eikenhout, omdat wijn nou eenmaal het beste rijpt in eikenhout. Bij alle andere soorten hout zitten nadelen. Deze nadelen lopen van het feit dat sommige hout te veel tannines afgeeft waardoor het niet meer drinkbaar is tot het afgeven van vreemde aroma’s. Aan het gebruik van eikenhout zitten voornamelijk voordelen. Eikenhout is namelijk niet poreus en zorgt ook niet voor een overvloed aan tannines zodat de wijn goed drinkbaar blijft. Ook zorgt eikenhout niet voor vreemde aroma’s. Naast de velen voordelen van eikenhouten wijnvaten zijn er natuurlijk ook nadelen. Je kan namelijk niet zomaar elke soort eikenhout matchen met elk soort wijn.  

Eikenhout en rijpen van wijn 

Eikenhout is onder te verdelen de rode eik en de witte eik. De rode eik is niet geschikt voor het rijpen van wijn. De witte eik kan wel zeer geschikt zijn voor het rijpen van wijn, maar hier heb je ook weer vele soorten van.  

Wist je dat je als wijnmaker de smaak van je wijn kan beïnvloeden? 

Niet iedereen weet dit natuurlijk, maar je kan de smaak van je wijn beïnvloeden door de manier waarop je het eikenhout gebruikt. Als eerste kan je het de grote van het vat invloed uitbrengen op de smaak. De grote van het vat heeft invloed op de sterkte van de smaak van het eikenvat. Ten tweede kan de manier van het drogen van het hout van het vat bijdragen aan de smaak van de wijn. Hoe slomer het hout is gedroogd hoe beter. Het hout kan je drogen in de oven om het proces te versnellen maar het beste is om het hout door de buitenlucht te laten drogen. 

Bron: Wineandbarrels.nl 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*