Pelletkachel kopen, wat moet je weten?

Pelletkachel kopen, wat moet je weten?
maart 7, 2023 Yoran
Pelletkachel

Wat is een pelletkachel?

Laten we beginnen met een korte introductie van wat een pelletkachel eigenlijk is. Een pelletkachel is een type kachel dat brandt op houtpellets. Deze pellets zijn gemaakt van samengeperst houtafval en zijn een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen zoals gas en olie. Pelletkachels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen en worden steeds populairder in Nederland.

Waarom zou je een pelletkachel kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om een pelletkachel te kopen. Ten eerste zijn pelletkachels milieuvriendelijker dan traditionele kachels omdat ze minder CO2 uitstoten. Bovendien zijn ze efficiënter in het verbranden van brandstof, waardoor je minder pellets nodig hebt om je huis te verwarmen. Dit kan leiden tot lagere stookkosten en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Een ander voordeel van pelletkachels is dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn. Je hoeft alleen maar pellets in de kachel te laden en de kachel aan te zetten. Sommige modellen hebben zelfs automatische ontsteking en thermostaatregeling. Bovendien zijn pelletkachels veiliger dan open haarden omdat er geen vonken of as vrijkomen.

Hoe worden de prijzen van pelletkachels bepaald?

De prijzen van pelletkachels kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die de prijs beïnvloeden:

 • Grootte: grotere pelletkachels zijn over het algemeen duurder dan kleinere modellen
 • Vermogen: pelletkachels met een hoger vermogen zijn duurder dan kachels met een lager vermogen
 • Stijl: sommige stijlen van pelletkachels zijn duurder dan andere, bijvoorbeeld kachels met een klassieke uitstraling
 • Merk: bekende merken zijn vaak duurder dan minder bekende merken
 • Functies: extra functies zoals automatische ontsteking en thermostaatregeling kunnen de prijs verhogen

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een pelletkachel die past bij je budget en behoeften.

Wat zijn de gemiddelde prijzen van pelletkachels?

Nu je weet welke factoren de pelletkachel prijzen beïnvloeden, wil je natuurlijk weten wat je kunt verwachten qua prijzen. Over het algemeen kun je rekening houden met de volgende gemiddelde prijzen:

 • Kleine pelletkachels (tot 6 kW): € 1.000 – € 1.500
 • Middelgrote pelletkachels (6-10 kW): € 1.500 – € 2.500
 • Grote pelletkachels (10-16 kW): € 2.500 – € 4.000

Houd er rekening mee dat dit slechts gemiddelde prijzen zijn en dat de werkelijke prijzen kunnen variëren afhankelijk van de merken, stijlen en functies van de pelletkachels.

Waar moet je op letten bij het kopen van een pelletkachel?

Nu je meer weet over pelletkachels en de prijzen, is het tijd om te kijken waar je op moet letten bij het kopen van een pelletkachel. Hier zijn enkele tips:

 • Kies de juiste maat: zorg ervoor dat je de juiste maat pelletkachel kiest voor de grootte van je huis. Een te grote kachel kan leiden tot oververhitting en een te kleine kachel kan niet genoeg warmte leveren.
 • Kies de juiste stijl: er zijn verschillende stijlen van pelletkachels beschikbaar, van modern tot klassiek. Kies een stijl die past bij de inrichting van je huis.
 • Let op de functies: kijk naar de extra functies die beschikbaar zijn, zoals automatische ontsteking en thermostaatregeling. Dit kan de bediening van de pelletkachel gemakkelijker maken.
 • Let op de prijs: natuurlijk is de prijs ook een belangrijke factor. Vergelijk verschillende merken en modellen om de beste deal te vinden.
 • Koop het bij betrouwbare vakmensen. Je wilt natuurlijk niet dat er iets verkeerd gaat bij het installeren van de pelletkachel. Als er een installatiedraad verkeerd wordt bevestigd dan kan het al goed fout gaan.

Subsidies en kortingen op pelletkachels

In sommige gevallen zijn er subsidies of kortingen beschikbaar voor de aanschaf van een pelletkachel. Dit kan afhankelijk zijn van de locatie en het type kachel dat u kiest. Het is altijd de moeite waard om te onderzoeken of er subsidies of kortingen beschikbaar zijn om de kosten van uw pelletkachel te verlagen.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken wat pelletkachels zijn en waarom ze een populaire keuze zijn geworden voor het verwarmen van woningen. We hebben ook gekeken naar de verschillende soorten pelletkachels die beschikbaar zijn en welke factoren de prijs van een pelletkachel kunnen beïnvloeden.

Als u overweegt om een pelletkachel aan te schaffen, is het belangrijk om uw behoeften en budget in overweging te nemen en te onderzoeken welke kachel het beste bij u past. Vergeet niet om ook te kijken naar eventuele subsidies of kortingen die beschikbaar zijn.

Met de juiste pelletkachel kunt u genieten van efficiënte en milieuvriendelijke verwarming in uw huis, terwijl u tegelijkertijd geld bespaart op uw energierekening.

Veelgestelde vragen:

 1. Zijn pelletkachels milieuvriendelijk?
  Ja, pelletkachels zijn een van de meest milieuvriendelijke manieren om uw huis te verwarmen. Pellets zijn gemaakt van hernieuwbare materialen zoals houtafval en zaagsel en stoten minder CO2 uit dan fossiele brandstoffen.
 2. Is het duur om een pelletkachel te onderhouden?
  Over het algemeen zijn pelletkachels vrij eenvoudig te onderhouden en hebben ze niet veel onderhoud nodig. U moet de aslade af en toe legen en de kachel schoonmaken, maar dit is vaak een eenvoudig proces. U moet ook jaarlijks een professionele onderhoudsbeurt laten uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw kachel efficiënt blijft werken.
 3. Kan ik pelletkachels gebruiken als mijn enige verwarmingssysteem?
  Ja, pelletkachels kunnen worden gebruikt als een stand-alone verwarmingssysteem. U moet echter ervoor zorgen dat uw kachel voldoende capaciteit heeft om uw huis efficiënt te verwarmen en dat u voldoende pellets op voorraad hebt om de winter door te komen.
 4. Hoeveel kosten pellets voor pelletkachels?
  De prijs van pellets kan variëren afhankelijk van de regio en de leverancier, maar over het algemeen kosten pellets tussen de 4 en 6 eurocent per kilogram. Hoeveel pellets u nodig heeft, hangt af van de grootte van uw kachel en hoe vaak u deze gebruikt.
 5. Is het moeilijk om pellets voor mijn kachel te krijgen?
  Pellets zijn steeds makkelijker verkrijgbaar en kunnen worden gekocht bij lokale bouwmarkten, houtzagerijen en online retailers. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u pellets van goede kwaliteit koopt, zodat uw kachel efficiënt blijft werken.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*