Ben je op zoek naar een nieuwe deur?

Ben je op zoek naar een nieuwe deur?
januari 13, 2021 Yoran
opdekdeuren

Als het tijd wordt om een deur te vervangen, is het goed om te weten wat voor soort deur je wil. De meest gebruikelijke soorten zijn opdekdeuren en stompe deuren. Het verschil tussen deze twee soorten wordt uitgelegd, zodat jij straks precies weet wat voor soort deur je wil hebben.

Opdekdeuren

Opdekdeuren zijn deuren die niet volledig in een deurkozijn vallen. Ze vallen half in, en half op het deurkozijn. Het heeft een verspringende zijkant. Dit heeft niks te maken met hoe gemakkelijk een deur open- of dichtgaat.

Een opdekdeur heeft geen gewone scharnieren, maar maakt gebruik van paumelle scharnieren. Deze worden verbonden met paumelle gaten die in het kozijn geïnstalleerd worden. Opdekdeuren zijn meestal makkelijker te monteren. Ook worden ze anders opgemeten: je meet ze in de breedte zonder de opdekrand mee te nemen. Voor de hoogte neemt u deze rand wel mee.

Opdekdeuren zijn meestal minder geschikt voor een buitendeur omdat deze deur gemakkelijker te forceren is, wat het risico op inbraak verhoogt.

Stompe deuren

Een stompe deur valt daarentegen juist wel volledig in een deurkozijn. Het heeft een vlakke zijkant. Je kan hierdoor kiezen aan welke kant je de stompe deur monteert, dus links of rechts in het kozijn.

Stompe deuren worden gemonteerd met behulp van gewone scharnieren. Ze worden geïnstalleerd met slotgatfrezing. Een stompe deur wordt anders opgemeten dan een opdekdeur. Je neemt de binnenkant van het kozijn mee tijdens het meten.

Grootste verschillen samengevat

Een opdek deur valt niet volledig in het deurkozijn en heeft een verspringende zijkant. Je gebruikt paumelle scharnieren voor de montage.

Een stompe deur valt wel volledig in het deurkozijn en heeft een platte zijkant. Je gebruikt gewone scharnieren voor de montage.

Wat is de beste keuze?

Er is niet persé een beste keuze. Het hangt af van jouw voorkeur, het type huis, welk merk deur je wilt bestellen en wat je budget is. Een opdekdeur is vaak gemakkelijker te monteren, dus als je deze deur zelf gaat plaatsen is het goed om daar rekening mee te houden. Als het om een buitendeur gaat, is het verstandiger om een stompe deur te nemen. Zo maak je het inbrekers lastiger. Uiteindelijk hangt het volledig af van jouw wensen en voorkeuren.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*