Als we de inbraakcijfers van de afgelopen 20 jaar analyseren kunnen we maar tot één conclusie komen: er wordt tegenwoordig minder ingebroken dan tussen 2000 en 2010 het geval was. In 2000 werden 13 op 1000 huishoudens slachtoffer van een woninginbraak. In 2010 waren dit er 11 op de 1000 en in 2018 waren het er nog maar 5. Hoewel de cijfers tussen 1998 en 2013 fluctueerde tussen de 10 en 13 inbraken per 1000 huishoudens is sinds 2013 een flinke daling te constateren. Maar wat heeft deze daling veroorzaakt?
Private preventie
De daling van het aantal jaarlijkse woninginbraken is een gevolg van een aantal ontwikkelingen. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is de opkomst van private preventie. Nadat in 1995 met het Bouwbesluit harde eisen aan de inbraakwering van woningen werd gesteld, werd het voor inbrekers vele malen moeilijker om succesvol toe te slaan. Anno 2020 zijn geavanceerde alarmsystemen de norm geworden. We zien systemen die naadloos samenwerken met onze smartphones, camera’s die perfecte beelden leveren in lastige omstandigheden en allerlei snufjes die huiseigenaren helpen bij het beveiligen van hun woning. Een goed alarmsysteem hoeft niet veel te kosten, maar het levert uiteindelijk wel veel op.
Bewust gedrag
Het dalen van de inbraakcijfers is ook een gevolg van bewuster gedrag van de meeste huiseigenaren. Intensieve campagnes vanuit de overheid hebben bijgedragen aan het besef van velen dat inbraak voorkomen kan worden als je maar de juiste maatregelen treft. Buurtbewoners zetten een samenwerkingsverband op om elkaar te helpen bij het inbrekersvrij houden van de straat, mensen investeren meer in de private beveiliging en men houdt meer rekening met hun gedrag. De deur op slot doen, zelfs als je het huis maar even verlaat is daar een goed voorbeeld van. Ook zien we dat mensen zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie, zoals adresgegevens en hun vakantieplannen.
Afhankelijk van locatie
Hoewel de cijfers al jaren de goede kant opgaan, is het einde nog niet in zicht. We bereiken een punt waarop het lastig wordt om de inbraakcijfers verder omlaag te krijgen. Dit heeft voornamelijk te maken met bepaalde locaties waar de misdaadcijfers hoger zijn dan in de rest van het land. Deze gebieden halen ook het gemiddelde van de inbraakcijfers omhoog. Inbrekers worden steeds beter in het herkennen van buurten waar weinig preventieve maatregelen genomen worden. Alleen om deze reden is het al belangrijk om je buren te betrekken bij het beveiligen van je huis.