Carbid schieten tijdens oudejaarsdag

Carbid schieten tijdens oudejaarsdag
december 11, 2019 Yoran
vuurwerk

In veel dorpen in Nederland is het een traditie, carbid schieten op oudejaarsdag. De enorme knallen gaan gepaard met een gezellige middag met vrienden, familie, buurtgenoten en kennissen. Wilt u dit jaar meedoen aan deze eeuwenoude traditie? Neem dan het volgende artikel als voorbeeld en zorg dat het carbid schieten een succes wordt!

Carbid schieten begint met een goede melkbus of carbidkanon

Carbid schieten gaat fout als u geen goede melkbus gebruikt, sterker nog, het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. De melkbus waar het carbid ingestopt wordt moet aan een aantal eisen voldoen wilt u er veilig carbid mee kunnen schieten. Zo moeten de lasnaden van de melkbus geheel in tact zijn en mogen er geen gaten in de melkbus zitten, ook geen dichtgestopte gaten. Dat de melkbus roestig is, is geen probleem als deze maar stevig genoeg is. Sla ter controle een aantal keren flink hard met een hamer op de bodem van de bus. Slaat u er niet doorheen en voldoet de melkbus verder aan de bovenstaande eisen dan kunt u met deze bus veilig carbid schieten.

De melkbus voorzien van een zundgat

Om het gas in de melkbus te kunnen ontsteken dient u een klein gaatje van ongeveer 3 millimeter in de bus te boren. Dit gaatje noemt men een zundgat. Dit gaatje kan in de bodem of aan de zijkant dichtbij de bodem aangebracht worden. U kunt ook een wat groter gat boren zodat er een rotje in past. Het rotje fungeert dan als aansteek lont. Zorg dat de melkbus een stevige ondergrond heeft zodat deze niet zelf kan wegschieten tijdens de knal.

Neem de nodige veiligheidsregels bij het carbid schieten

Neem de Carbid schieten regels 2019 in acht. Het is alleen toegestaan om carbid te schieten tijdens oud en nieuw. De rest van het jaar is er een vergunning nodig die niet zomaar wordt afgegeven. In sommige gemeentes is carbid schieten geheel verboden, dus vraag altijd even na bij uw gemeente wat de regelgeving is. Als carbid schieten is toegestaan dan kunt u de melkbus stevig plaatsen op een veilige plek waar de knal geen schade kan aanrichten. Zorg dat omstanders  op een veilige afstand toekijken. Gooi enkele brokken carbid van A klasse in de melkbus. 200 gram is voldoende voor 5 knallen. Voeg hier 60 ml water aan toe. Vertel de omstanders dat u de ontsteking gaat verrichten zodat niemand schrikt van een plotselinge knal of toch te dichtbij de melkbus komt. Draag zelf een veiligheidsbril, handschoenen, gehoorbescherming en steek het carbid in de melkbus aan met een fakkel.

Het ontsteken van de melkbus met carbid

Sluit de bus niet af met de melkbus deksel, maar met een voetbal. Dit is veiliger en heeft het zelfde effect. Wanneer u de melkbus goed heeft afgesloten en de ontsteking verricht heeft, moet u wachten. Binnen in de melkbus komt er een reactie op gang. Doordat het carbid in contact is gebracht met water, komt het zeer explosieve acetyleengas vrij. Dit gas bouwt druk op in de melkbus. De wachttijd tot ontsteking is afhankelijk van de hoeveelheid carbid en water en de grootte van de bus. Wacht minimaal 20 seconden en maximaal 2 minuten. Dit is een kwestie van blijven uitproberen tot u de ideale combinatie voor de hardste knal heeft gevonden. Het is echter nog niet zo simpel, de hoeveelheden carbid en water en vervolgens de wachttijd tot ontsteking zijn lastig op elkaar af te stemmen. Er is veel oefening nodig om uiteindelijk de optimale knal te veroorzaken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*