Dekvloer voor vloerverwarming laten leggen

Dekvloer voor vloerverwarming laten leggen
februari 10, 2020 Yoran
vloerverwarming

Vloerverwarming verwarmt je een hele ruimte gelijkmatig en is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur te krijgen. Als je op het punt staat een vloerverwarming te installeren, of het nu in een nieuwbouw of in een bestaand huis is, moet je een dekvloer voor vloerverwarming laten leggen. In dit artikel zullen we praten over wat er in overweging moet worden genomen, welke voorbereiding vereist is en hoe je zoveel mogelijk rendement van je vloerverwarming kunt door het kiezen van een best mogelijke dekvloer.

Soorten verwarmingssystemen

Het meest voorkomende type vloerverwarming die deze die gebaseerde is op warm water dat circuleert in stalen, koperen of Pvc-buizen. Deze worden gelijkmatig over de vloer van de kamer gelegd. Je kunt ook elektrische leggen, maar die vraagt veel meer energie. Daarom wordt deze alleen maar toegepast in kleine ruimtes, zoals een badkamer.

Voorbereiding voor het leggen van de dekvloer

Beginnend vanaf een bodem, is de ondervloer in de meeste gevallenen betonnen plaat die wordt geïsoleerd door een waterdicht membraan. Het membraan wordt vervolgens bedekt met een thermische isolatielaag van polystyreen of minerale wol. Wanneer nodig, wordt er een dampscherm overheen aangebracht en kan de montage van de buizen beginnen. Deze worden gelijkmatig op een vloer gelegd en door clips aan de onderlaag bevestigd. Pas nadat alles is voorbereid, wordt de werkelijke kant-en-klare dekvloer geplaatst door professionals. Wanneer de dekvloer is gedroogd, worden vloeren naar keuze aangebracht.

Dikte van de dekvloer

Het is belangrijk om de aanbevolen dikte van een dekvloer aan te houden zo dat alle buizen bedekt zijn. De dikte zal een belangrijke invloed hebben op hoe de vloerverwarming de warmte zal verspreiden. De ideale dikte bij gebruik van de traditionele zandcementdekvloer ligt tussen de 65 en 75 mm. Als de dekvloer met additieven wordt gebruikt kan een minimum van 50 mm worden gebruikt. De toevoeging van vezels of chemische additieven verbetert de thermische eigenschappen van de dekvloer.

Een droge of een vloeiende dekvloer?

Er worden in principe twee hoofdtypen van dekvloer gebruikt. Een droge dekvloeren of een zelf nivellerende dekvloeren. Terwijl droge dekvloeren meer traditioneel, goedkoper en in kleinere ruimtes gebruikt wordt, bieden zelf nivellerende dekvloeren belangrijke voordelen bij gebruik in grote industriële of commerciële gebieden. Deze dekvloeren zijn wel duurder. Vraag bij het plaatsen van de dekvloer of de installateur de juiste mengverhoudingen hanteert. Het is een mix van zand en cement. Dit wordt gemengd met water en vezels om barsten te voorkomen. Ook kunnen andere additieven worden toegevoegd om een snelle droging te garanderen. Zelf nivellerende dekvloeren ook bekend als vloeibare dekvloeren, gemaakt van calciumsulfaat, zand, water en andere chemicaliën, worden eenvoudig over de bodem gegoten of gepompt en verspreiden zich tot het gewenste niveau bereikt is.

Bron: aannemersbedrijfbarendrecht.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*