Een houtkachel of een openhaard?

Een houtkachel of een openhaard?
augustus 18, 2020 Yoran
Openhaard

Een houtkachel en een openhaard worden vaak als hetzelfde gezien. Ook al lijken ze veel op elkaar en bieden ze beiden hetzelfde resultaat, zijn er toch wel degelijk verschillen tussen een houtkachel en een openhaard. Benieuwd naar de verschillen? Lees dan verder!

Wat is houtkachel?

Een houtkachel is, zoals de naam wellicht al verklapt, een kachel dat hout als brandstof gebruikt om een ruimte te verwarmen. Dit wordt ook wel stoken genoemd. Het stoken van hout gebeurt in de verbrandingskamer van de houtkachel.

Wat is openhaard?

Een openhaard geeft hetzelfde resultaat als een houtkachel, namelijk een verwarmde ruimte. Echter, ziet een openhaard er net even wat anders uit dan een houtkachel. Zoals de naam wederom verklapt, is een openhaard open en heeft deze geen afdekking. Dit heeft zo zijn charme, maar ook zeker zijn nadelen. Denk aan brandgevaar of bijvoorbeeld schadelijke stoffen.

Verschil houtkachel en openhaard

Een houtkachel of openhaard worden vaak als één gezien. Dit is begrijpelijk echter niet helemaal waar. Wanneer we kijken naar de belangrijkste verschillen tussen een houtkachel en openhaard dan komen we, naast het uiterlijk en de werking, uit bij het rendement van beide.

Op het gebied van rendement komt een houtkachel zeker als winnaar uit de bus. Een openhaard heeft namelijk een rendement van rond de 10%, waar een houtkachel gemakkelijk een rendement van 60% haalt. Een houtkachel heeft dan ook veel minder hout nodig.

Kiest u voor een houtkachel of een openhaard?

Een houtkachel of een openhaard? Beide kennen zo hun eigen charmes en nadelen. Wanneer u moet kiezen tussen een houtkachel of een openhaard moet u zich afvragen wat u belangrijk vind. Vind u rendement belangrijk? Dan raden wij aan te kiezen voor een houtkachel.

Houtkachel of openhaard kopen?

Bent u op zoek naar een mooie houtkachel of een openhaard? Neem dan een kijkje bij Mulder Haarden en vindt wat u zoekt!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*