Hoe werkt een Cv-ketel?

Hoe werkt een Cv-ketel?
februari 10, 2020 Yoran
warme voeten

De cv-ketel is het belangrijkste onderdeel van een centraal verwarmingssysteem. Het is als een grote kachel met een constante aanvoer van brandstof. Tegenwoordig werken de meeste cv-ketels op aardgas. Wanneer je je woonruimte wilt verwarmen, start je de ketel op door een druk op een schakelaar. Er gaat een klep open en de brandstof komt binnen de verbrandingsruimte. Een elektronisch ontstekingssysteem zorgt ervoor dat de brandstof ontbrandt. De warmte die opgewekt wordt, verwarmt een warmtewisselaar die is aangesloten op een leiding die koud water vervoert. De wisselaar warmt het water op tot een temperatuur tussen de zestig en zeventig graden.

Transport van water via leidingen

De waterpijp is eigenlijk een klein deel van een groot, ononderbroken circuit van pijpen dat in het is geplaatst. Het gaat door elke radiator en circuleert daarna opnieuw naar de verwarmingsketel. Terwijl het water door de radiatoren loopt, wordt een deel van de warmte afgegeven aan de geleidende radiator. Deze verwarmen op hun beurt de kamers. Tegen de tijd dat het weer in de ketel komt, is het water flink afgekoeld. Daarom moet de cv- ketel constant blijven branden om het water op een voldoende hoge temperatuur te houden. Een elektrische pomp in de ketel zorgt ervoor dat het water in de leidingen blijft circuleren zolang de temperatuur, ingesteld op de thermostaat, niet bereikt is.

Een elektrische pomp duwt het verwarmde water door het systeem

Het water stroomt rond in een gesloten lus naar elke radiator. Het komt aan de ene kant binnen en gaat aan de andere kant terug. Omdat elke radiator warmte afgeeft, is het water koeler wanneer het een radiator verlaat dan wanneer het binnenkomt. Nadat het door alle radiatoren is gepasseerd, is het water aanzienlijk afgekoeld en moet het terugkeren naar de ketel om meer warmte op te nemen. Via een pompsysteem dat krachtig genoeg is om het water naar boven te duwen wanneer de cv-ketel op de benedenverdieping staat, wordt het opgewarmde water opnieuw naar de radiatoren gestuurd. Een thermostaat bewaakt de temperatuur en schakelt de ketel uit wanneer deze warm genoeg is, en schakelt de ketel weer in als de kamer te koud wordt. De geproduceerde afvalgassen van de ketel verlaten de woning via een rookgasafvoer.

Wat zijn condensatieketels?

Cv-ketels werken door verbranding. Ze verbranden brandstof op koolstofbasis en zuurstof om koolstofdioxide en stoom te produceren. Bij een gewone cv-ketel gaat veel warmte verloren via het rookkanaal. Dit is eigenlijk verspilde energie, iets wat je veel geld kost. In een alternatief type systeem dat bekend staat als een condensatieketel, passeren de rookgassen via een warmtewisselaar die het koude water verwarmt dat terugkeert uit de radiatoren, helpt het op te warmen en het werk dat de ketel moet doen vermindert. Dergelijke condensatieketels kunnen meer dan 90 procent efficiënt zijn, dit wil zeggen dat ze meer dan 90 procent van de uitlaatgassen kunnen omzetten in warmte om het water op temperatuur te houden. De condensatieketels zijn energiezuinig en daardoor ook duurder. Het enige nadeel bij een condensatieketels is het feit dat de rookgassen vocht produceren. Dit is onschadelijk en wordt via een dunne leiding afgevoerd. Een klein nadeel is dat het vocht in de buis kan bevriezen en dit hele systeem kan doen stilvallen.

Wil jij ook graag een cv-ketel aanschaffen? Neem dan een kijkje bij Van Dal Installaties voor cv-ketels in Diessen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*