Dit is een onderwerp, waar je eindeloos mee kunt variëren. Maar hoe verlicht je je woonkamer nu prettig? Daarom is hier een 5 stappenplan om meer sfeer in je huis toe te laten. Je kunt nog zo’n mooi interieur hebben, maar zonder goede verlichting krijg je geen prettige sfeer. Dat maakt licht één van de belangrijkste elementen van een sfeervol interieur.
Natuurlijk licht
Dit is waar bijna iedereen wel blij van wordt, genaamd het gratis licht. Dat van de zon, waarvan we elke dag een beetje in ons huis gestrooid krijgen. Wat voor weer het ook is. Vaak is het in huis te donker. Het zou kunnen dat je kleine ramen hebt ten opzichte van het vloeroppervlak. Daarom hier een paar handige tips:
● Plaats geen hoge meubels in de buurt van het raam en kies voor lichte meubels in je interieur.
● Het meeste licht wordt door de vloer weerkaatst. Kies daarom voor een lichte, eventueel reflecterende vloer.
● Je kunt ook extra ramen in je huis toevoegen, bijvoorbeeld een dakraam. Of je kunt ramen in je huis vergroten.
Basisverlichting
Basisverlichting is verlichting dat zich gelijkmatig verspreid over de ruimte. Dit is de verlichting die ervoor zorgt dat er algemeen licht is. Meestal worden er meerdere lampen voor gebruikt die licht naar alle kanten van een kamer verspreiden. Ook zit er op het plafond een stroompunt waar je een lamp op aan kunt sluiten. Een mooi voorbeeld is een uplighter. Die schijnt het licht naar boven, wat dan weerkaatst over het hele plafond.
Accentverlichting
Accentverlichting heeft twee taken: Voor het juiste werklicht zorgen en zorgen voor een harmonisch spel met de basisverlichting. Accentverlichting zorgt ervoor dat het huiselijk wordt. Vaak geven dit soort lampen gericht licht, denk aan een schemerlamp.
Sfeerverlichting
Het heeft als enige taak zorgen voor de sfeer, meestal verlicht het niet tot nauwelijks. Gloeien is een betere verwoording. Voorbeelden zijn het haardvuur of kaarslicht. Maar een gedimde schemerlamp voldoet ook. Bij een lampen groothandel heb je veel keuze uit allemaal verschillende soorten lampen.
Lichtplan
Het lichtplan is voor in de avond bedoeld, dus wordt daglicht niet meegerekend. Bij een lichtplan teken je de ruimte op schaal. Op zo’n tekening geef je de belangrijkste meubels aan en teken je waar de belangrijkste lichtpunten moeten komen. Teken eerst de basisverlichting erin, dan de accentverlichting en als laatst de sfeerverlichting.