Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecycled glas. Doordat het een goedkoop isolatiemateriaal is, wordt het veel gebruikt in Nederland. Glaswol kun je niet branden of oplossen in water, is glaswol zeer geschikt om als bouwmateriaal te gebruiken. Het isoleert erg goed en valt toe te passen in kleine ruimtes. Wel is het belangrijk om beschermende kleding te dragen als er met glaswol gewerkt wordt. Want je kunt er jeuk en irritaties van krijgen.
Hoe wordt glaswol verwerkt?
Het is erg makkelijk te verwerken. Je kunt het knippen met een schaar of snijden met een mes. Je vouwt het op daarna en dan is het te gebruiken om een ruimte mee te vullen. Met nietjes of spijkers zet je het gemakkelijk vast.
Is het veilig om met glaswol te werken?
Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen in Nederland. Zowel voor professionals als hobby klussers kunnen goed overweg met glaswol, doordat de verwerking eenvoudig is. Doordat glaswol niet kan branden of oplossen in water. Wel gaat de kwaliteit van de isolatie omlaag als het nat wordt. Het is echter niet geheel risicoloos, doordat het jeuk en irritaties kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om beschermende kleding te dragen. Werkhandschoenen en een stofmasker zijn in de meeste gevallen al wel voldoende.
Soorten isolatie
Er zijn verschillende soorten isolatie, die je kunt gebruiken in verschillende situaties. Hier zijn een paar soorten isolaties:
● Isolatiedekens
● Isolatieplaten
● Spuitisolatie/isolatieschuim
Wat het beste bij jou past is afhankelijk van wat je wilt gaan isoleren. Doordat een isolatiedeken bestaat uit vrij zacht materiaal, kun je het beter niet gebruiken voor het isoleren van de vloer. Daarentegen zijn isolatieplaten wel erg geschikt voor vloeren.
Waar moet je opletten als je glaswol koopt?
Ben je van plan om glaswol te kopen, dan is het belangrijk om te kijken naar de dikte ervan. Dik materiaal isoleert nou eenmaal beter dan dun materiaal. Glaswol is in isolatieplaten tussen de 7,5 en 14 centimeter dik. Glaswol is grote rollen zijn tussen de 14 en 22 centimeter dik. Voor een dak is een minimale dikte van 15 centimeter vereist, maar voor een tussenmuur kun je een minder dikke laag gebruiken. Als je kiest voor minder dik glaswol, kost het minder geld.