Wat zijn stansmachines?

Wat zijn stansmachines?
maart 4, 2020 Yoran

Stansmachines zijn erg handige machines. Ze worden vooral gebruikt in de plaatbewerking. Toch weten niet veel mensen wat een stansmachine nou precies is, hoe stansen werkt en waarvoor de machine allemaal gebruikt kan worden.

Wat is een stansmachine nou precies?

Stansmachines komen in veel verschillende maten. De maat die je nodig hebt ligt aan het resultaat wat je wilt bereiken en het materiaal wat je gebruikt. Met de stansmachine kun je stukken uit leer, textiel, metaal of een ander materiaal drukken. De stansmachine slaat als het ware een bepaalde vorm uit een stuk materiaal. Wil je bijvoorbeeld een ronde vorm uit een plaat metaal slaan? Kan dat erg makkelijk met een stansmachine.

In de stansmachine worden stempels geplaatst. Deze stempels zorgen voor de vorm die uit het materiaal wordt geslagen. Ze moeten dus nauwkeurig geproduceerd en uitgemeten worden. Ook is het van belang dat de stempel precies past. Voor elke vorm heb je dus een andere stempel nodig.

Hoe werkt een stansmachine?

Voor elke stansmachine is het principe hetzelfde. Eerst wordt er een groot stuk materiaal neergelegd. Uit dit materiaal gaat de stansmachine een vorm slaan. Dit materiaal wordt gelegd op een mal. Vervolgens wordt er met een stempel op het materiaal gedrukt, waardoor er een vorm uit wordt geslagen. Deze vorm is het product. Ook is het mogelijk een bepaald reliëf uit het materiaal te slaan met een stansmachine. Voor deze toepassing zijn er speciale stempels nodig. Bij deze toepassing zijn er 2 stempels nodig die precies op elkaar passen. Tussen deze 2 stempels wordt vervolgens het materiaal gelegd. De stempels kunnen beide bedient worden. Hierdoor is het dus mogelijk om reliëf te slaan uit het materiaal.

De toepassingen van stansmachines

De stansmachine kan voor veel verschillende toepassingen worden ingezet. In erg veel industrieën kun je dus ook een stansmachine terugvinden. Denk bijvoorbeeld aan de auto industrie (materialen voor auto’s) of de kledingindustrie en dan met name voor schoenen. Met stansmachines is het namelijk erg eenvoudig om een bepaalde vorm te drukken voor, bijvoorbeeld de zool van de schoen. Ook voor decoraties worden stansmachines gebruikt. Als er bijvoorbeeld een sierlijke vorm gedrukt moet worden voor een lamp of tuinmeubel komt een stansmachine goed van pas.

Stansen en ponsen

Stansen wordt vaak verward met ponsen. Toch zijn stansen en ponsen wel degelijk verschillende technieken. Bij ponsen gaat het om de gaten die uit het materiaal geslagen worden. Bij stansen gaat het juist om de vorm die geslagen wordt van het materiaal. Bij ponsen is het materiaal al het product, waar bewerkingen op worden uitgevoerd door middel van ponsen. Bij stansen wordt het product uit het materiaal geslagen.

Bron: marcol.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*