Je huis duurzaam ventileren

Je huis duurzaam ventileren
december 21, 2020 Yoran
Duurzaam ventileren

Je huis ventileren kan op allerlei verschillende manieren. Er bestaan namelijk tal van verschillende systemen die jouw huis van schone lucht kunnen voorzien. Doordat het vraagstuk omtrent duurzaamheid tegenwoordig steeds vaker terugkomt, neemt ook de vraag naar duurzame manieren om te ventileren toe. Duurzaam ventileren is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Een win-winsituatie dus. Wil jij ook je huis duurzaam ventileren? Kies dan voor ventileren middels warmteterugwinning.

Decentraal systeem met warmteterugwinning

Wanneer het gaat over ventileren middels warmteterugwinning kan er een onderscheid gemaakt worden tussen twee systemen. Bij de ventilatie van compacte woonruimten wordt vaak gekozen voor ventilatie middels een decentraal systeem met warmteterugwinning. Vooral bij appartementen of andere kleine ruimtes zoals studio’s zie je dit systeem terug. Voor alle systemen met warmteterugwinning geldt dat er sprake is van een balans tussen de aangevoerde en afgevoerde lucht. Waar er bij de meeste systemen sprake is van een luchtverdelingssysteem, is dat bij het decentrale systeem anders. Bij een decentraal systeem worden er units in de buitenmuur geplaatst. Deze units kunnen heel gemakkelijk iedere ruimte afzonderlijk van schone lucht voorzien.

Centraal systeem met warmteterugwinning

Naast het decentrale systeem bestaat er ook een centraal systeem met warmteterugwinning. Het centrale systeem zie je vooral terug bij woonhuizen. Er is bij dit systeem, in tegenstelling tot het decentrale systeem, wél sprake van een luchtverdelingssysteem. Er wordt bij dit systeem gebruik gemaakt van afvoer- en toevoerventielen. Middels een afvoerventiel wordt de vuile lucht afgevoerd en middels het toevoerventiel wordt er schone lucht naar binnen getransporteerd. Het centrale systeem met warmteterugwinning is zeer geschikt voor grotere woningen die in zijn geheel voorzien moeten worden van schone lucht. Welk specifiek systeem jij nodig hebt, hangt dus af van het type woning. Vast staat in ieder geval dat warmteterugwinning, ook wel WTW genoemd, bij allebei de systemen voor duurzaamheid staat.

Hoe werkt het systeem precies?

Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt ook wel balansventilatie genoemd. Deze benaming is afgeleid van de functionaliteit van het systeem. Bij warmteterugwinning wordt er namelijk evenveel vuile lucht afgevoerd als schone lucht toegevoerd. Dit komt doordat de koude toegevoerde lucht verwarmd wordt door de warme afgevoerde lucht. Op deze manier gaat er nagenoeg geen energie verloren en is er dus sprake van balans. De toegevoerde lucht van buiten wordt middels een ventilatiefilter gefilterd. Deze schone gefilterde lucht wordt vervolgens via speciale roosters de woonruimten ingeblazen. Ondertussen wordt de vuile lucht via het afvoersysteem weer afgevoerd. Met een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt je huis dus continu op een duurzame manier voorzien van schone lucht.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*