Op hoogte werken? Doe het wel veilig!

Op hoogte werken? Doe het wel veilig!
juli 14, 2020 Yoran
op hoogte werken

Ga je, voor je werk of in je vrije tijd, een klus doen die zich op een flinke hoogte bevindt? Let dan goed op je veiligheid! Waar op de grond struikelen of een misstap maken doorgaans niet tot al te gevaarlijke situaties leidt, kan het op hoogte hele grote gevolgen hebben. Waar moet je bij werken op hoogte op letten?

Volg de regels

Moet je binnen werktijd een klus op hoogte doen? Daarbij kun je denken aan werkzaamheden in de bouw, maar ook een glazenwasser of zelfs iemand die via een trap het dak op gaat om een inspectie uit te voeren, of zij dit nu dagelijks of slechts heel beperkt doen. Vindt dit plaats binnen werktijd, of op verzoek van de werkgever, dan zijn er regels waaraan je je moet houden. Sterker nog: er zijn regels waar de werkgever zich aan moet houden. Deze moet er namelijk altijd voor zorgen dat jij veilig je werk kunt uitvoeren, ook als dat op hoogte is. Een deugdelijke valbeveiliging is bijvoorbeeld een goed startpunt, maar er zijn afhankelijk van de hoogte nog meer maatregelen die zij moeten treffen. Volg deze als medewerker altijd netjes op. Daarmee voorkom je niet alleen dat je werkgever in de problemen kan komen, maar ook dat je zelf onverantwoorde risico’s loopt.

Wees je er altijd van bewust

Of je nu tijdens werktijd of in je vrije tijd op hoogte aan het werk gaat, het is goed om je altijd bewust te zijn van de hoogte waarop je je bevindt, en de risico’s die je loopt. Dat betekent niet dat je doodsbang op het dak moet gaan lopen, maar wel dat je bij alles dat je doet even goed nadenkt. Is het handig om die spullen daar neer te leggen? Welke schoenen kan ik het best aan doen? Wat is de weersverwachting? Als je je ervan bewust bent dat dit soort zaken van groot belang kunnen zijn voor je eigen veiligheid, sta je waarschijnlijk een stuk geruster op dat dak.

Tref je maatregelen

Eenmaal op hoogte, is er vaak weinig meer dat je kunt doen om een ongeluk te voorkomen. De meeste maatregelen moet je vooraf nemen. Ga je op het dak aan het werk, denk dan bijvoorbeeld ook goed na over hoe je weer beneden komt. Is het verantwoord om die ladder af te klimmen als er niemand in de buurt is? Zo niet, regel hiervoor dan een oplossing voor je het dak überhaupt op gaat. Hoe beter je bent voorbereid, des te kleiner wordt de kans op een ongeluk.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*