Waarom een bouwtechnische keuring uitvoeren?

Waarom een bouwtechnische keuring uitvoeren?
september 22, 2021 Yoran

Waarom een bouwtechnische keuring uitvoeren?

Je hebt je droomhuis gevonden: het staat in de perfecte wijk, heeft genoeg ruimte en ook nog eens een tuin op het zuiden. Wat wil je nog meer? Nadat je bent ingetrokken, kom je erachter dat er nogal wat gebreken zijn; scheuren in de muur, achterstallig onderhoud of houtrot in de kozijnen. Dat is vervelend, want je zal dit moeten repareren en dat gaat natuurlijk geld kosten. Echter, je had deze onvoorziene kosten en vervelende gevolgen kunnen beperken door middel van een bouwtechnische keuring

Wat is een bouwtechnische keuring?

Tijdens zo’n keuring komt er een onafhankelijke partij langs, bijvoorbeeld een architectenbureau of een bedrijf gespecialiseerd in het uitvoeren van deze keuring zoals Keuringsdienst voor Wonen, en bekijkt de status van de woning. Dit gebeurt alleen visueel, ze zullen namelijk nooit ruimtes openbreken of dingen weghalen. Er kan dus niet achter muurtjes of kozijnen worden gekeken als deze niet toegankelijk zijn. Wel weet een uitvoerder precies waarop gelet moet worden. Uiteindelijk wordt de balans opgemaakt en hieruit kun je leiden hoeveel de reparatie kosten zullen zijn. 

Wat zijn de voordelen?

Je weet wat je koopt

Ieder huis heeft altijd wat gebreken. Het probleem is dat je zelf vaak niet goed kunt inschatten of het daadwerkelijk aangepakt moet worden of het wel even zo kan blijven. Ook het kostenplaatje is vaak niet helemaal duidelijk. Door middel van een bouwkundige keuring weet jij al deze informatie wel en kun je een betere keuze maken. Het is ook verstandig om bij de keuring zelf fysiek aanwezig te zijn. Op deze manier krijg je namelijk gelijk modeling uitleg en kun je het bouwkundig rapport later als geheugensteuntje gebruiken. 

Onderhandelingspositie

Moet er veel aan het huis gebeuren? Lopen de kosten daardoor erg op? Je kan dit gebruiken als manier om de vraagprijs omlaag te krijgen. Als er veel aan het huis gedaan moet worden, is het vaak verstandig om de te verwachten kosten als onderhandelingsstrategie om de prijs naar beneden te krijgen. Het is natuurlijk niet gegarandeerd, maar altijd het proberen waard!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*