Alles over stansen

Alles over stansen
maart 10, 2021 Yoran
stansen

Ben je nieuw met het maken van kaarten of knutselen en vraag je jezelf af hoe je een stansmachine moet gebruiken? In dit artikel leggen we uit wat een stansmachine is en hoe je het beste uit de jouwe kunt halen. Een stansmachine wordt gebruikt om verschillende vormen van karton of papier met een matrijs te snijden. De stansmachine gebruikt een combinatie van rollen en snijplaten om druk uit te oefenen op een matrijs en deze door de kaart of het papier te duwen om een vorm te creëren met nette en precieze contouren – deze vorm wordt een stansvorm genoemd.

Stansmachine

De manier waarop de snijplaten in elkaar worden gezet, is afhankelijk van de verschillende machines die je gebruikt, maar je krijgt hierover altijd richtlijnen van de machinefabrikanten. De snijplaten, gecombineerd met het papier dat je wilt snijden en de mal die je wilt gebruiken, wordt de sandwich genoemd. Als je richtlijnen ziet voor de sandwich die je met uw machine kunt gebruiken, heeft dit niets met de lunch te maken – dit zijn de instructies voor het gebruik van jouw machine om stansen te snijden.

Wat is een dobbelsteen?

Om het meeste uit de hoofdfunctie van jouw stansmachine te halen, moet je een set matrijzen maken voor de verschillende vormen die je met jouw stansmachine wilt snijden. Moderne stempels zijn meestal dunne metalen vormen, met een verhoogde omtrek aan één kant. Dit is de snijkant van de matrijs, maar deze is niet bijzonder scherp – dus je hoeft je geen zorgen te maken over beschadiging van jouw gestanste machine.

Hoe je een stansmachine gebruikt

Sommige stempels zijn gegroepeerd, met een smalle strook metaal tussen de afzonderlijke vormen. Je kunt de matrijzen uit elkaar halen door de dunne metalen stroken met een draadknipper of een keukenschaar door te knippen voordat je ze in jouw gestanste machine gebruikt.

Hoe een stansmachine te gebruiken

Je stopt de dobbelsteen in je stansplateau, met deze opstaande rand naar het papier of karton dat je wilt snijden gericht. Deze sandwich steek je vervolgens door de rollen van je stansmachine. Veel machines hebben een handmatige hendel om te draaien, waarmee de rollen worden gedraaid om de sandwich tussen de rollen te verplaatsen. Terwijl de sandwich tussen de rollen beweegt, dwingt de druk die door de rollen wordt uitgeoefend de snijrand van de matrijs door het papier of karton om een mooie, schone gestanste vorm te produceren met jouw gestanste machine. Dit is alles wat jij moet weten over stansen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*