Hoe ziet jouw ideale huis eruit?

Hoe ziet jouw ideale huis eruit?
juli 14, 2020 Yoran
huis bouwen

Zelf je eigen huis ontwerpen: een grote droom voor velen. Hoe geweldig is het om zelf een huis helemaal vorm te kunnen geven. Van het soort stenen voor de gevel, tot de grootte van de slaapkamers. Van de indeling van de benedenverdieping tot de aanbouw van een garage. Of twee, waarom ook niet. Alles is mogelijk, jouw wensen staan centraal. Niet zo vreemd dat kavels waarop zelf een huis bouwen is toegestaan als zoete broodjes over de toonbank gaan.

Toch lastiger dan je denkt

Het lijkt heel veel mensen geweldig: zelf een huis ontwerpen, en hier dan ook in gaan wonen. In gedachten zien zij het huis al voor zich. Strak, modern en vierkant, of toch juist klassiek. Een torenkamertje of een dakterras, een complete glazen gevel of een losse werkruimte. Alles kan, althans in je hoofd, en je droomhuis is binnen handbereik.

Ben je van plan om zelf een huis te gaan bouwen, dan kan het natuurlijk geen kwaad om alvast een beetje na te denken over wat je ongeveer zou willen. De stijl is een belangrijk punt, dus het verdient aanbeveling om niet alleen je eigen gedachten hierover te hebben, maar ook eens rond te kijken naar bestaande woningen. Wat vind je mooi, en wat niet? Waarschijnlijk kom je op die manier ook nog eens allerlei dingen tegen waar je zelf nog helemaal niet aan had gedacht.

Tenzij je het huis helemaal zelf op wilt gaan bouwen, en alles in eigen beheer wilt doen, breekt uiteindelijk ook het punt aan dat je een architect en een bouwbedrijf moet gaan vinden die jouw droomhuis, dat tot nu toe alleen in je hoofd bestaat, om moeten gaan zetten in een echt huis dat gebouwd kan worden. En dat is vaak lastiger dan gedacht.

Niet alles kan

Waar je het in je hoofd zo gek kunt maken als je zelf wilt, is dat in de realiteit niet altijd het geval. Het moet bouwkundig wel allemaal kunnen, en binnen je budget en kavel passen. Waar je in je hoofd rustig drie hele ruime slaapkamers op de eerste verdieping kon bouwen, blijkt dat in de realiteit alleen te kunnen als je ook de benedenverdieping fors groter maakt dan je eigenlijk nodig hebt. Je eigen huis ontwerpen is vooral keuzes maken, komen tot een realistisch en uitvoerbaar plan.

Natuurlijk is het niet nodig om het wiel steeds opnieuw uit te vinden. Je kunt ook kiezen voor een zogenaamde cataloguswoning, een huis dat reeds is ontworpen, en deze zo hier en daar aanpassen aan jouw wensen. Dat klinkt minder spannend dan een huis volledig zelf ontwerpen, maar kan wel veel geld en frustraties schelen. Uiteindelijk gaat het erom dat jouw huis volledig naar je wens is, of het nu uit een catalogus of uit jouw hoofd komt.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*