Een antieke houten vloer in je woonkamer

Een antieke houten vloer in je woonkamer
april 20, 2020 Yoran

Je kent het vast wel van die mooi ingerichte woonkamers vol met het prachtigste meubilair. Hoge plafonds en een mooie kroonlijst met een sfeervolle lamp erin. Op de tafel een grote vaas met heerlijk ruikende bloemen, de geur van lekker eten komt je uit de keuken al tegemoet. Maar moet je voorstellen dat er op de vloer een oude verkleurde vloer ligt. Dat zou toch afbreuk doen aan de hele sfeer en uitstraling. Nee, in dat plaatje hoort ook een prachtige antieke houten vloer. Die mooi bijgehouden is, glimt van de olie of was en het huis net die uitstraling geeft dat iedereen zich fijn kan voelen. Of juist een ruwe houten vloer, die de woonkamer net die stoere uitstraling geeft.

Wanneer mag je een vloer antiek noemen?

Grofweg mag er aangehouden worden dat een meubelstuk, een vloer of een voorwerp antiek is als deze ongeveer 100 jaar oud is. Ook moet het stuk antiek met de handgemaakt zijn en met zo min mogelijk machines. Door de loop van de jaren zijn er veel namaak producten op de markt gekomen dit wordt dan ook antiek genoemd, maar is in feite nog erg jong en heeft een antieke uitstraling gekregen. Deze vloeren zijn zo gezegd verouderd.

Wat is een antiek houten vloer?

Er zijn verschillende soorten antiek houten vloeren. De meeste antiek houten zijn afkomstig uit oude kazernes, kastelen, landhuizen, kloosters, kerken, treinwagons of zelfs uit de scheepsbouw. Deze oude parketvloeren bestaan meestal uit smalle plankjes die in diverse patronen gelijmd zijn of gespijkerd. De locatie waar het hout eerder gebruikt is, maakt ook veel uit hoe de vloer eruit ziet. In kloosters en kerken werden vaak grote grove planken gebruikt. Vloeren uit treinwagons of de scheepsbouw hebben vaak een heel doorleefd uiterlijk.

Vloeren van verschillende houtsoorten

Als je een antieke vloer uit Scandinavië wil plaatsen in je woonkamer dan is dit vaak een vurenhouten vloer. In het westen van Europa werden er veel eiken houten vloeren gelegd, die zijn nu ook meestal nog als originele vloer in de woonkamers te vinden of te koop. Eikenhouten vloeren werden en worden nog steeds veel gebruikt als vloer omdat ze een mooie warme kleur heeft, het erg sterk hout is en gemakkelijk te bewerken is.

Een antieke houten vloer in je woonkamer leggen

Het leggen van een dergelijke vloer is wel echt vakmanschap. Zeker als je er nog voor kiest om de vloer in een patroon te leggen, bijvoorbeeld een visgraatpatroon. Het kiezen van de vloer is ook een proces op zich, het moet namelijk ook bij de rest van je interieur passen. Maar als dan uiteindelijk de antieke houten vloer ligt dan heb je een leven lang plezier!

Bron: Trend Vloeren

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*