Wat is een bouwtekening huis precies?

Wat is een bouwtekening huis precies?
januari 11, 2021 Yoran

Wat is een bouwtekening huis precies?

Zou je graag jouw droomhuis willen bouwen? Dan zal je merken dat er best wel wat zaken zijn om rekening mee te houden. Eén van de belangrijkste zaken waar je aan zal moeten denken is het (laten) maken van een bouwtekening huis. In de praktijk is het zo dat deze veelal is vereist bij het aanvragen van een zogenaamde omgevingsvergunning. Omwille van deze reden is ze ongelofelijk belangrijk. Hou er rekening mee dat het laten maken van een bouwtekening niet alleen maar is vereist bij het bouwen van een volledig nieuwe woonst. Ook bij het realiseren van bijvoorbeeld een uitbouw is een dergelijke tekening vereist. Wil jij graag meer te weten komen over het laten maken van een bouwtekening huis? Dan ben je sowieso hier op deze pagina aan het juiste adres om daar meer over te weten te komen.

Uit welke onderdelen bestaat een bouwtekening huis?

Voor een bouwtekening huis geldt in de praktijk altijd dat ze best een behoorlijke hoeveelheid aan informatie bevat. Allereerst wordt natuurlijk altijd de naam van het project vermeld. Daarnaast zal ook het projectnummer op de tekening worden geplaatst. Andere zaken die je steeds aan zal treffen op bouwtekeningen van woningen zijn:

 • De schaal waarop ze werd getekend;
 • De plattegrond, doorsnede en de details;
 • Het verschil in huidige en nieuwe situatie;
 • De materialen die worden gebruikt voor de bouw;
 • De plaats en de adresgegevens van de eigenaar;

Naast bovenstaande zaken wordt natuurlijk ook altijd de datum vermeld en zal de handtekening aanwezig moeten zijn van de persoon of het bureau die de plattegrond heeft gemaakt. Het mag dus duidelijk zijn dat er op een bouwtekening echt heel wat informatie is terug te vinden die gerelateerd is aan de realisatie van je woning.

Wanneer moet je een bouwtekening huis laten maken?

Zowel voor het laten verbouwen van een bestaande woning als voor de realisatie van een volledig nieuw exemplaar is het noodzakelijk om een bouwtekening te laten maken. Een bouwtekening huis laten maken is ook veelal vereist op het ogenblik dat er een vergunningsaanvraag moet worden ingediend. Je dient wat dit betreft rekening te houden met de volgende situaties:

 • Indien er een welstandsgoedkeuring wordt vereist door de gemeente;
 • Het gaat om een pand dat op de werelderfgoedlijst staat;
 • Er sprake is van de aanwezigheid van asbest in de woning;
 • De constructie van de woning door de verbouwing zal veranderen;
 • Het dak of de gevel zullen worden veranderd;
 • Het plan er in bestaat om een woning te gaan bouwen op een lege kavel;

Ondanks het feit dat een bouwtekening huis laten maken dus in heel veel verschillende gevallen niet is verplicht kiezen veel mensen er toch voor om ze te laten maken. Dit omdat het laten maken van een bouwtekening in de praktijk ongelofelijk veel problemen en bovendien ook heel wat discussie kan voorkomen. Hoe het dus met andere woorden

ook zij, of een bouwtekening huis laten maken nu al dan niet verplicht is voor jouw situatie, het is zeker en vast altijd de moeite waard om te overwegen om ze te laten maken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*