Zo stoom je je kind klaar voor die grote stap naar het middelbaar!

Zo stoom je je kind klaar voor die grote stap naar het middelbaar!
augustus 30, 2022 Yoran

Het is zover: je zoon of dochter is afgestudeerd aan de lagere school en klaar om die grote stap naar het middelbaar te zetten. Net zoals de overstap van de kleuterschool naar de lagere school, is de overgang van de lagere school naar de middelbare school een grote en belangrijke stap in het leven van jouw grote schat. Voor veel tieners gaat deze schoolwissel gepaard met gezonde zenuwen en misschien ook wel een beetje stress. Door de start in de middelbare school goed voor te bereiden, kan je deze spanning grotendeels wegnemen bij je tiener, en zijn jullie allebei klaar voor dit grote, nieuwe begin!

Kies de school waar je kind zich goed voelt

Allereerst is het natuurlijk heel belangrijk om een school te kiezen waar je kind een richting kan volgen die bij hem of haar past én waar hij of zij zich goed voelt. De juiste richting heb je vast al gekozen in samenspraak met je kind en eventueel de klastitularis van de lagere school. Om de juiste school te kiezen, kan je langsgaan op verschillende opendeurdagen om te zien met welke school het goed “klikt”.

Wees volledig voorbereid

Een nieuwe school betekent een nieuw begin. En een nieuw begin betekent nieuwe spullen. Denk hierbij niet alleen aan een coole outfit om het nieuwe schooljaar mee in te zetten, maar ook aan een ruime schooltas en nieuw schoolgerief. Nu je tiener naar de middelbare school gaat, zal hij vaker grotere taken moeten maken en spreekbeurten moeten geven. Haal dus zeker voldoende printpapier in huis, net als inkt om in je printer te stoppen. Printpapier bestaat in allerlei kleuren, diktes en groottes. Het kan nuttig zijn om meer dan 1 soort aan te kopen. Voor bepaalde opdrachten, schema’s, … kan het een goed idee zijn om bepaalde documenten of kaften te lamineren. Zo zijn je papieren beter beschermd. Lamineren doe je met een lamineerapparaat. Deze investering zal je je niet beklagen, want dit komt ook in de verdere schoolcarrière van je kind nog van pas.

Geef de slaapkamer een make-over

Nu je zoon of dochter naar de middelbare school gaat, zal hij of zij meer tijd nodig hebben om te studeren en taken te maken. Aangezien dit het best lukt in een rustige ruimte, is het een goed idee om zijn of haar slaapkamer aan een make-over te onderwerpen. Zo kan je er een bureau installeren en misschien ook een boekenrek. Misschien vindt je kind het ook wel fijn om de kamer wat “volwassener” te maken en ze in een andere kleur te schilderen of de meubels van plaats te veranderen.

Oefen de weg naar school

De middelbare school is vaak niet meer in je eigen dorp of in de buurt. Maak dus zeker gebruik van de zomermaanden om het traject al eens te oefenen. Jullie kunnen de weg samen met de fiets afleggen of al eens testen of je kind de weg vindt met het openbaar vervoer.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*