Alles wat je moet weten over pelletkachels

Alles wat je moet weten over pelletkachels
januari 20, 2020 Yoran
Pelletkachel

Eén van de grootste trends op het gebied van verwarmen zijn pelletkachels. De opmars van pelletkachels is al een aantal jaren bezig, maar toch is er nog weinig bekend over deze variant op de klassieke houtkachel. Overweeg jij om een pelletkachel aan te schaffen en ben je op zoek naar meer informatie? Wij hebben de belangrijkste zaken voor je op een rijtje gezet.

Wat is een pelletkachel

Een pelletkachel is een variatie op de klassieke houtkachel. Pelletkachels branden op pellets: kleine, cilindervormige korrels, gemaakt van samengeperst afvalhout. Een pelletkachel is voorzien van moderne, elektrisch aangestuurde techniek. Deze techniek zorgt ervoor dat pelletkachels op duurzame wijze woningen, bedrijven en productieprocessen kunnen verwarmen. De brandstof van pelletkachels, pellets, vallen onder de noemer biomassa, waardoor pelletkachels onder hernieuwbare energie vallen. Pellets zijn CO2-neutraal en worden gemaakt van afvalhout, waardoor dit een zeer duurzame vorm van brandstof is. Het CO2-neutrale aspect van de houtpellets houdt in dat de bomen die als grondstof voor de pellets gebruikt worden even veel CO2 opnemen als er bij de verbranding wordt uitgestoten. Hierdoor wordt er geen extra CO2 uitgestoten. Door in uw woning of bedrijfspand een pelletkachel te installeren, kiest u voor een betaalbare, milieuvriendelijke, en CO2-neutrale vorm van verwarming.

De voordelen

Een pelletkachel is een goedkope en duurzame manier van het verwarmen van een woning. De pellets die gebruikt worden om een pelletkachel te laten branden zijn relatief goedkoop in aanschaf en hebben een hoog rendement, waardoor jij jouw woning of bedrijfspand op goedkope wijze kunt verwarmen en de stookkosten dalen. Pellets zijn CO2-neutraal en worden gemaakt van afvalhout, waardoor ze het predicaat duurzaam mogen dragen. Door (een gedeelte van) jouw woning te verwarmen met een pelletkachel kies je voor een duurzame, goedkope en milieuvriendelijk vorm van verwarmen.

De gevaren van pellets en pelletkachels

Niet alle pellets en pelletkachels voldoen aan alle eisen op het gebied van veiligheid. Foute pellets of een onveilige pelletkachel brengen veel gevaren met zich mee. Wat betreft de pellets: kies altijd voor pellets met een EN+A1 certificering en vermijd donker gekleurde pellets. Deze pellets bevatten houtsoorten met een hogere chloorwaarde, waardoor de kachel wordt aangetast en sneller slijt. Daarnaast hebben ze een lager rendement en verbranden ze minder goed, waardoor er een ophoping in de branderbak ontstaat. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Wat betreft de pelletkachels: Koop jouw pelletkachel bij een erkende, ervaren dealer en laat jouw nieuwe pelletkachel altijd installeren en onderhouden door een erkende installateur. Het zelf installeren en onderhouden van een pelletkachel heeft gevolgen voor de garantie en jouw verzekering en brengt bovendien veel gevaren met zich mee. Verander je van pellets? Dan moet de kachel opnieuw worden ingesteld. Doet er zich iets vreemds voor bij het opstarten of gebruiken van de pelletkachel? Doof de kachel dan indien mogelijk en bel 1-1-2.

Belangrijke tips

Wil jij een pelletkachel kopen? Wij geven je een aantal tips:

 

  • Koop jouw pelletkachel altijd bij een erkende dealer.
  • Laat jouw pelletkachel installeren en onderhouden door een erkende installateur.
  • Maak alleen gebruik van pellets met een EN+A1 certificering.
  • Houd er rekening mee dat pellets koolmonoxide produceren. Zorg er daarom voor dat er bij jouw pelletopslag en in de ruimte waar de pelletkachel staat een koolmonoxidemelder hangt en ventileer de ruimtes zo goed mogelijk.
  • Bel bij vreemde situaties altijd 1-1-2.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*