Duurzaam wonen: energie besparen doe je zo

Duurzaam wonen: energie besparen doe je zo
juni 23, 2021 Yoran
Duurzaam wonen

We weten allemaal dat we iets moeten doen om klimaatverandering verder tegen te gaan en zoveel mogelijk te beperken. Iedereen kan daar zijn steentje aan bijdragen. Zo voert de regering binnenkort statiegeld in op kleine plastic flesjes, zodat deze niet in de natuur belanden, en zorgen grotere bedrijven ervoor dat ze minder CO2 uitstoten, bijvoorbeeld door op groen gas te gaan rijden. Maar ook jij kunt al veel doen, te beginnen thuis: bespaar energie! 

Tip 1: Voorkom stand-by

Veel apparaten slurpen energie. Denk bijvoorbeeld aan een koelkast: deze moet natuurlijk de hele tijd aan staan, anders bederven de producten. Als alternatief kun je een energiezuinige koelkast aanschaffen. Echter, loop eens een rondje door je huis en bekijk hoeveel apparaten in het stopcontact zitten, zonder dat je ze daadwerkelijk ook echt gebruikt. Bijvoorbeeld de televisie. Ze staan dus op stand-by en gebruiken alsnog energie. Hier kun je ongelofelijk veel mee besparen. Zet het apparaat echt helemaal uit (dus niet dat het vaak rode lampje nog brandt), haal de stekker er uit of koop een stekkerdoos en schakel zo alle apparaten uit. 

Tip 2: Koop LED lampen

Een LED lamp is enorm zuinig, namelijk tot wel 85% zuiniger dan een gloeilamp of 75% dan een halogeenlamp. Ook al werken de lampen nog goed, vervang ze voor LED lampen! Deze zijn wel wat duurder, maar gaan wel veel langer mee. Je hebt dus snel het aankoopbedrag weer terugverdiend: goed voor het milieu en jouw portemonnee. Daarbij is het wel belangrijk om te melden dat je niet moet vergeten om de lampen uit te zetten als je een ruimte verlaat. Zo branden ze niet onnodig en verbruik je ook niet onnodig energie. 

Tip 3: Dicht gaten

Na de zomer wordt het weer langzaam kouder en gaan we steeds de verwarming wat hoger zetten. Prima, want je wilt het natuurlijk niet koud hebben, maar check voordat de winter begint even of al deze warmte niet gemakkelijk jouw huis weer kan verlaten. Zorg dat alle gaten en spleten gedicht zijn. Zo voorkom je dat je de verwarming steeds hoger zet en meer energie verbruikt. 

Wil je naast deze tips sowieso graag besparen op je energierekening? Energieleveranciers vergelijken doe je gemakkelijk online. Vergelijk hier!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*