Hoe herken je asbest?

Hoe herken je asbest?
december 11, 2020 Yoran
Hoe herken je asbest

Asbest. We hebben er allemaal wel eens van gehoord en weten vrijwel allemaal dat asbest erg schadelijk kan zijn. Het zou dus fijn zijn dat we allemaal precies weten wanneer iets van asbest is en wanneer niet, maar hoe doe je dat? Hoe herken je asbest? Dat vertellen we je graag. Voordat we antwoord kunnen geven op de vraag hoe je asbest herkent leek het ons wellicht handig om iets meer te vertellen over asbest. Want wat is asbest nou eigenlijk?

Wat is asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een bepaald soort natuur gevormde mineralen. Deze mineralen behoren tot de groep silicaten. Asbest stond bekend om zijn slijtvastigheid, kracht en isolerend vermogen. Daarbij is asbest ook bestand tegen hogere temperaturen. Vroeger werd asbest dan ook erg vaak gebruikt in bijvoorbeeld de bouw en is daarom nog in veel huizen te vinden. Na latere onderzoeken naar asbest kwam er naar boven dat asbest erg schadelijk kan zijn wanneer het los of vrij komt (niet-hechtgebonden). De asbestvezels zijn namelijk enorm schadelijk voor de gezondheid en kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Tegenwoordig is asbest dan ook illegaal en mogen bedrijven alleen nog maar asbest verwijderen.

Kenmerken van asbest

Je kunt begrijpen dat het herkennen van asbest dus best belangrijk kan zijn. Vooral als u bijvoorbeeld midden in een verbouwing zit. Maar hoe herken je asbest? Hoe ziet het eruit? En welke kleur heeft asbest? Dit zijn allemaal vragen die wij regelmatig ontvangen. Helaas is asbest lastig te herkennen en heeft asbest weinig echt herkenbare kenmerken op het blote oog. De asbestvezels zijn namelijk enorm klein en kunnen vaak alleen onder een microscoop te zien zijn.

Hoe herken je asbest?

Desondanks hebben wij geprobeerd een aantal kenmerken te verzamelen waar je op kunt letten:

  • Asbest heeft een vezelachtige structuur dit kunt u alleen herkennen bij beschadiging van het asbesthoudende materiaal of aan de zijkant waar het materiaal minder mooi is afgewerkt.
  • Asbesthoudend materiaal heeft vaak een specifiek geluid als er met bijvoorbeeld een schroevendraaier op wordt getikt, dit lijkt een beetje op het geluid van tikken op een schoolbord.
  • Heel soms kan de kleur een indicatie zijn deze is meestal blauw, bruin of wit helaas is deze kleur vaak alleen bij asbest als ruwe grondstof te herkennen en veranderd deze bij productie en verwerking.
  • U kunt ook letten op de toepassing van producten asbest werd vaak gebruikt in producten die hittebestendig of slijtvast moesten zijn. Omdat asbest een goedkope grondstof is zit deze vaak verwerkt in goedkopere producten geproduceerd voor 1993.

Asbest laten verwijderen door professionals

Asbest mag zelf verwijderd worden, echter zitten heel regels aan vast. Wij raden dan ook aan om het asbest te laten verwijderen door echte professionals. Had u meer willen weten over het asbest verwijderen? Klik dan op onze pagina over asbest verwijderen.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*