Je plafond bekleden

Je plafond bekleden
april 13, 2021 Yoran

 

In veel woningen is het plafond niet mooi afgewerkt. Een goede oplossing is het plafond bekleden wat naast mooi een gunstig effect kan hebben op de akoestiek en isolatie. In deze tekst aandacht voor plafonds in de nieuwere woningen, want het balkenplafond in een oud pand, kun je beter zo laten.

Terug naar vroeger

Vroeger kregen plafonds alle aandacht. Denk aan sierlijke rozetten en ornamenten, en vaak had zo’n plafond een omlijsting op pakweg dertig centimeter uit de muur. Bij de latere nieuwbouwwoningen was niet zo’n afwerking. De bovenverdieping was niet meer met een houten vloer, maar bestond uit betonnen platen, en de onderkant van de plaat was dan het plafond van de benedenverdieping. Zelden was dit mooi, en in veel woningen is het nog zo aanwezig. De benedenverdieping heeft een prachtige afwerking op de vloer en aan de wanden, maar het plafond is nog steeds betonnen platen met witte latex erop. Op internet is goed te zien hoe plafonds er vroeger uitzagen, anders heb je altijd wel een voorbeeld gezien van een Jugendstil plafond met ornamenten. In feite is terug in de tijd gaan de oplossing, dus ouderwets je plafond bekleden.

Er zijn veel oplossingen

Soms is een oplossing heel eenvoudig. Je ziet dan een plafond van kunststof schroten in een badkamer met leuke inbouwspotjes erin verwerkt. Als je daarnaar informeert dan blijkt hij of zij het als doe-het-zelver heeft gedaan met goedkope materialen van de bouwmarkt. Alle kabels en leidingen zijn weggewerkt achter de kunststof schrootjes waardoor het netjes oogt. Maar dit is ook weleens fout gegaan. Dezelfde doe-het-zelver had een identiek plafond in de keuken gemaakt waardoor vlam in de pan rampzalig is afgelopen. Met de kennis van nu had diegene beter het lelijke plafond achter gipsplaat kunnen timmeren, want gips is een steenachtig materiaal en dat is altijd gunstig voor de brandveiligheid.

Een systeemplafond is snel te realiseren

Er zijn veel bedrijven die in een dag tijd een plafond af kunnen werken. In kantoren, scholen, en zorginstellingen zijn dat plafondplaten, en dat moet wel voor de akoestiek. Als een ziekenhuis niet zo’n plafond zou hebben dan was het een gebouw waar een echo klinkt. Tegelijkertijd zijn alle kabels en leidingen die langs het plafond lopen mooi weggewerkt achter het systeemplafond. Je plafond bekleden met plafondplaten gaat snel en werkt zeer goed. Een hinderlijke galm is direct weg, en het heeft een isolerende werking en dan vooral met geluid. Anderzijds is een zogeheten spanplafond ook een mooi systeem.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*