Zelf je trap renoveren

Zelf je trap renoveren
januari 28, 2021 Yoran
trap renoveren

Als echte klusser wil je waarschijnlijk zelf je trap renoveren. Met het juiste gereedschap en voldoende kennis kun je deze klus heel makkelijk zelf klaren, mits je uitvoerig aandacht besteedt aan het opmeten. Daarnaast is het belangrijk dat je gebruik maakt van het juiste gereedschap en kwalitatief goed materiaal aanschaft.

Meet alles heel precies op

Voordat je met de vernieuwing van je trap kunt beginnen, zal de trap vrij moeten worden gemaakt van:

  • trapbekleding
  • lijmresten
  • oneffenheden

Pas als de traptreden compleet kaal zijn, kun je ze gaan opmeten. Zelf je trap renoveren vereist een nauwkeurige meting van alle onderdelen. Neem hier uitgebreid te tijd voor om te voorkomen dat je achteraf bepaalde onderdelen moet herstellen. Elke trede moet goed in kaart worden gebracht, waar het gaat om de vorm en de afmeting.

Materiaal en gereedschap

Wanneer je alles nauwkeurig hebt opgemeten, kun je gaan nadenken over de materialen die je wilt gaan gebruiken. Een trap wordt veelvuldig gebruikt. Punten van aandacht als je zelf je trap gaat renoveren zijn:

  • slijt- en krasvastheid
  • antislip-trapbekleding
  • vochtbestendigheid
  • onderhoudsvriendelijkheid

Zelf je trap renoveren doe je met apparatuur en materiaal dat hiervoor geschikt is. Voor het op maat maken van de treden kun je het beste een decoupeerzaag of fijngetande zaag gebruiken. Bekleed jij de trap met hout, laminaat of linoleum, dan lijm je dit vast op de traptreden. Voor een mooie afwerking is het belangrijk om oog te hebben voor het stootbord. Als deze mooi is vormgegeven, vergroot dit de uitstraling van de trap en worden oneffenheden direct weggewerkt.

Aantrede van de trap

De aantrede van een trap is de hoeveelheid ruimte die je hebt om je voeten op te plaatsen. Globaal kan worden aangehouden dat het minimum van de aantrede 22 centimeter is. Dit kan echter oplopen tot zelfs 30 centimeter. Breng dit goed in kaart om zeker te weten dat jouw voeten de juiste ondersteuning krijgen als je de trap gebruikt. Een aantrede hoger dan 22 centimeter is al gauw wenselijk.

Trapleuning

Als onderdeel van de trap is het vervangen van de trapleuning ook van belang. Door deze in een mooie stijl vorm te geven, creëer je eenheid en bereik je een mooi effect. Trapleuningen zijn er in diverse stijlen. Zo kun je ervoor kiezen om een houten trap te voorzien van

leuningen in een andere kleurstelling of materiaal. Op deze manier kan de trap volledig naar jouw wens worden vormgegeven. Bron: www.jouwinboedel.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*